This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

in verlof van 27 juni tot 9 juli - een afspraak maken kan via de website

Wat zijn edelmetalen?

Wat zijn edelmetalen?

Edelmetalen zijn metalen die hun kwaliteit, zuiverheid en waarde behouden.
In het atelier worden juwelen gemaakt uit volgende metalen: zilver en goud. 
Ik geef je graag wat meer info over de metalen. 

Zilver is het edelmetaal die het minste waarde heeft. Het wordt in grote getale ontgonnen en zuiver zilver kan oxideren. Om juwelen te maken wordt zilver 925 gebruikt. Dit bestaat uit 92,5 procent zilver en 7,5 procent koper. Koper wordt er aan toegevoegd omdat puur zilver te zacht zou zijn voor juwelen. 

Goud bestaat in verschillende gradaties, aangeduid met karaat. Zuiver goud - 24 karaat wordt nooit gebruikt. Het is te zacht, het zou direct breken en er zouden snel krassen opkomen. Karaat verwijst naar deze legering en duidt de hoeveelheid fijngoud aan die er in versmolten zit. 

De meest voorkomende legeringen bij juwelen zijn 14 karaat (58,5% zuiver goud - 585) en 18 karaat (75,0% zuiver goud - 750). Er is dus een verschil in hardheid, 14 karaat is iets harder dan 18 karaat. Naast het verschil in hardheid is er ook een prijsverschil. Aangezien 14 karaat minder goud bevat, kost 14 karaat minder dan 18 karaat. Goud bestaat in witgoud, geelgoud en roodgoud. 

We hebben ook vergulde juwelen in ons assortiment. Vergulde juwelen zijn juwelen die als basis uit zilver 925 bestaan met een laagje goud er overheen. Ik kies er bewust voor om een dikke laag goud aan te brengen. Bij vergulde juwelen kan naar verloop van tijd het laagje goud verdwijnen. Indien je jouw juwelen opnieuw wil laten vergulden omdat de laag er na een tijdje af gegaan is, dan kan je hiervoor ook bij mij terecht.