This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

in verlof van 27 juni tot 9 juli - een afspraak maken kan via de website

De 4 C's - Diamanten, what's in a name?

De 4 C's - Diamanten, what's in a name?

Ben jij fan van diamant? Ze zijn al eeuwenlang een vaste waarde in de mooiste juwelen op aarde.

Maar wist je dat ze worden beoordeelt naargelang de 4 C's? 
Cut (slijpvorm), Color (kleur), Clarity (zuiverheid) en Carat (gewicht).
Aan de hand van deze 4 C's krijgen diamanten hun waarde. Daarom is het belangrijk dat je hier stil bij staat bij het kiezen van de perfecte diamant. Bij gecertificeerde diamanten staan de 4 C's vermeld.
Op die manier weet je precies welke diamant je hebt aangekocht. 

1. CUT - de slijpvorm van de steen 
De slijpvorm van een diamant heeft een enorme invloed op zijn schittering. Een goed uitgevoerde slijpvorm kan het licht optimaal reflecteren en breken, waardoor de diamant schittert. Er bestaan verschillende slijpwijzen. De bekendste is 'briljant'. Ja, het klopt - briljanten zijn diamanten - maar dan in briljant geslepen. Andere slijpwijzen zijn: prinses, smaragd,... 

2. COLOR - de kleur van de steen 
Een diamant is altijd wit? Nee hoor! Diamanten bestaan in verschillende kleuren en tinten. Van kleurloos tot lichtgeel tot zelfs roze, blauw of groen. De kleurschaal loopt van D (kleurloos) tot Z (lichtgeel). Hoe dichter bij de D - hoe zeldzamer de diamant. 

3. CLARITY - de zuiverheid van de steen
Een diamant kan onzuiverheden bevatten. Dit zijn kleine vlekken of insluitsels 
Diamanten met hogere zuiverheidsgraden hebben minder onvolkomenheden en worden als zeldzamer en waardevoller beschouwd. Hoe minder insluitsels, hoe mooier de diamant. 

4. CARAAT - het gewicht van de diamant
Het karaatgewicht van een diamant verwijst naar zijn gewicht en grootte, niet naar zijn afmetingen. Eén karaat is gelijk aan 0,2 gram. Diamanten worden vaak verkocht naargelang hun karaatsgewicht (bv. 0,50 karaat).

Wanneer je dé perfecte diamant wil uitkiezen is het dus belangrijk om rekening te houden met de kleur, zuiverheid en slijpvorm van de steen voor de schoonheid. Het gewicht is dan weer belangrijk voor wie een grote steen rond zijn vinger wil. 

Wil je meer weten over stenen?
Ik maakte ook een blogbericht over verschillende edelstenen in juwelen.